F.A.Q.s, and FACTS

 

F.A.Q.s, and FACTS

 

Έχει κατά καιρούς παρατηρηθεί μέσα στη διάρκεια της χρονιάς, κυρίως πριν ή μετά από κάποιους μεγάλους αγώνες, να εκφράζονται απορίες, σχόλια και απόψεις που αφορούν τις δράσεις του συλλόγου και τις αποφάσεις του Δ.Σ. μέσα από τις προσωπικές σελίδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης διαφόρων ατόμων, μελών και φίλων της Ένωσης.

Οι απόψεις και τα σχόλια σχεδόν ποτέ δεν απευθύνονται ευθέως σε εμάς ή στα επίσημα μέσα επικοινωνίας του συλλόγου για να δοθεί κάποια απάντηση,  και τις περισσότερες φορές είναι άκαιρα και αβάσιμα, με σκοπό να προκαλέσουν τον εντυπωσιασμό και τα σχόλια όσων αδαών τα βλέπουν και τα αναμασούν ανεπεξέργαστα, χωρίς ούτε μια στιγμή να μπουν στον κόπο να αναρωτηθούν ή να ερευνήσουν για την αξιοπιστία και την ορθότητα όσων αναφέρονται, πολύ δε περισσότερο τους λόγους που οδήγησαν σε αυτά και τις συνέπειές τους.

 Εμείς από την πλευρά του συλλόγου, γινόμαστε αποδέκτες αυτών των σχολίων συνήθως

πολύ αργότερα, αφού από τη μία η ενασχόλησή μας με ουσιαστικά και αντικειμενικά θέματα, υποχρεώσεις και προβλήματα του συλλόγου και των διοργανώσεων, δεν έχουμε το χρόνο να κοιτάζουμε γύρω – γύρω και από την άλλη δεν είναι δυνατό – ούτε το επιθυμούμε - να γνωρίζουμε τι δημοσιεύει ο καθένας  στην προσωπική του σελίδα.

 Μετά την πρώτη ψυχρολουσία, τα εγκεφαλικά και τη σχετική απογοήτευση για τον τρόπο που σκέφτονται και δρουν κάποιοι “φίλοι”μας, επικρατεί η λογική και συγκροτημένη σκέψη, πολλές φορές δε η ...... γλαφυρότητα της κατάστασης προκαλεί γέλια.....

Ωστόσο, επειδή οι εντυπώσεις που δημιουργούνται αφορούν τη γενικότερη εικόνα του συλλόγου και των ποδηλατικών δράσεων (αγώνες & brevet) που διοργανώνει, συγκεντρώσαμε μερικά από αυτά τα σχόλια, τα θεωρήσαμε “συχνές, ερωτήσεις” - F.A.Qs. - και τα απαντάμε παρακάτω με αλήθειες – FACTS.

Παρ' όλα αυτά, σας υπενθυμίζουμε ότι ο σωστός τρόπος για να εκφράσετε τις απορίες σας και να λάβετε συγκεκριμένη και υπεύθυνη απάντηση είναι μόνο η αποστολή γραπτού κειμένου στα μέσα επικοινωνίας της Ποδηλατικής Ένωσης Παλαιμάχων Αθλητών, info@pepa.gr  ή/και μήνυμα στη σελίδα “Ποδηλατική Ένωση Παλαιμάχων Αθλητών & Ερασιτεχνών” στο  facebook.

    

 

 

 

F.A.Qs and FACTs

 

1.      Ποιά είναι τα κριτήρια επιλογής των αγώνων που εντάσσονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα της Π.Ε.Π.Α. κάθε χρονιά ;

Η επιλογή των αγώνων γίνεται κυρίως με τα παρακάτω κριτήρια, χωρίς προτεραιότητα:

α) την αποδοχή του αγώνα από τους συμμετέχοντες – σχόλια των συμμετεχόντων μετά τον αγώνα

β) τις συμμετοχές που είχε στο παρελθόν ο συγκεκριμένος αγώνας - αν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν

γ) την πρωτοτυπία που μπορεί να παρουσιάζει, αν πρόκειται για νέο αγώνα

δ) τη μορφολογία της διαδρομής (από πλευράς ασφάλειας, ευκολίας ή δυσκολίας, φυσικής ομορφιάς, τεχνικής της διαδρομής κ.λπ.)

ε) την αναγνωρισιμότητα – διαχρονικότητά του

στ) τις κάθε είδους διευκολύνσεις των τοπικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα (άδειες, παροχές, κ.λ.π.)

ζ) την προβολή ή τη δυνατότητα προβολής της ποδηλασίας στο ευρύ κοινό.

 

2.      Ποιές προετοιμασίες, διαδικασίες και άδειες απαιτούνται για την τέλεση κάποιου αγώνα;

Οι προετοιμασίες που απαιτούνται αφορούν σε πρώτο στάδιο το σχεδιασμό, την αναγνώριση και τη δυνατότητα σήμανσης - διαγράμμισης της διαδρομής, την επαφή με τις τοπικές αρχές σχετικά με τυχόν ιδιομορφίες της διαδρομής κατά την υποψήφια ημερομηνία (π.χ. τοπικές γιορτές και γενικότερα κάθε είδους συγκεντρώσεις και κυκλοφοριακές συνθήκες).

Οι διαδικασίες αφορούν κυρίως τη λεπτομερή σύνταξη της προκήρυξης με όλα τα απαραίτητα για τον συμμετέχοντα στοιχεία, και την κοινοποίησή της στα Μ.Μ.Ε., επαγγελματίες του χώρου και ομάδες (το στάδιο της κοινοποίησης ξεκινά αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής άδειας από την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας), οι επαφές με τους τοπικούς φορείς ξεχωριστά για κάθε δήμο ή κοινότητα που περνά ο αγώνας (που πολλές φορές είναι αρκετοί, όπως Δήμος, Αθλητικός Οργανισμός δήμου, υπηρεσία Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, Υπηρεσία Αρχαιοτήτων κ.λ.π.)

Οι άδειες που απαιτούνται με πρωταρχική αυτή της Ε.Ο.Π., της  αρμόδιας διεύθυνσης Τροχαίας (π.χ. για τη Σπάρτακιάδα απαιτούνται άδειες από 7 τουλάχιστον διευθύνσεις Τροχαίας), του Ε.Κ.Α.Β., των τοπικών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (Κ.Τ. Ε.Λ. , ΣΤΑ.ΣΥ. κ.λ.π.).

Όλα τα παραπάνω, αφορούν φυσικά το “θεωρητικό” κομμάτι του αγώνα, γιατί το πρακτικό ξεκινά από την ώρα που αρχίζει το .... φόρτωμα των υλικών του αγώνα....

 

3.      Ποιό είναι το πραγματικό κόστος της διοργάνωσης ενός αγώνα αντοχής;

Το πραγματικό κόστος της διοργάνωσης ενός αγώνα ξεκινά από την ημέρα που γίνεται η .... σκέψη του αγώνα, όπου το αμέσως επόμενο στάδιο είναι η αναγνώριση της διαδρομής (χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η επιτόπια αναγνώριση και καταγραφή μιας νέας διαδρομής αγώνα 80–100 χιλιομέτρων μπορεί να στοιχίσει εύκολα 500 χιλιόμετρα βενζίνης, διοδίων κ.λ.π. ανάλογα με την απόσταση που βρίσκεται από την Αθήνα).

Η συνέχεια έρχεται με το κόστος των εκτυπώσεων, των πιθανά ιδιαίτερων ή νέων υλικών που θα χρειαστούν για τον συγκεκριμένο αγώνα (π.χ.υλικά διαγράμμισης και ταμπέλες σήμανσης) τα καύσιμα, διόδια, και οι αμοιβές κριτών, μοτοσικλετιστών, αυτοκινήτων, ιατρού, service, γραμματείας, πιθανά ιδιωτικού ασθενοφόρου, και τέλος καλύτερα να μην υπολογίσουμε το κόστος και το χρόνο που απαιτείται για την έκδοση τοπογραφικού διαγράμματος εγκεκριμένου από τις τοπικές νομαρχίες και διευθύνσεις τροχαίας που περνά ο αγώνας, όπως ζητήθηκε φέτος με την ενεργοποίηση κάποιου σχετικού διατάγματος και..... ακόμα τραβάμε τα μαλλιά μας....

Όπως καταλαβαίνετε από τα παραπάνω για έναν σχετικά απλό αγώνα αντοχής, η συζήτηση ξεκινά από τα 2500 € και συνεχίζει όσο αντέχει κανείς .....

 

4.      Ποιό είναι – κατά προσέγγιση – το οικονομικό ισοζύγιο ενός αγώνα;

Στο σημείο αυτό, πολύ θα θέλαμε όλοι μας,  να παρουσιαστεί ξαφνικά ο “Μέγας Χορηγός”, αλλά επειδή αυτές τις εποχές δεν...... βρέχει τέτοια πράγματα, βασιζόμαστε κυρίως στη συμμετοχή σας. Από την προκήρυξη του αγώνα, μέχρι και την ημερομηνία που κλείνουν  οι συμμετοχές, παρακολουθούμε συνεχώς και αναπροσαρμόζουμε τις ανάγκες του αγώνα που μπορούν να μεταβληθούν (γραμματεία, αγωνόδικος κ.λ.π.) προσπαθώντας να ανταπεξέλθουμε στο κόστος του.

Ωστόσο, και πάλι εξαρτώνται πολλά από τις μεταβλητές συνθήκες του αγώνα, (όπως π.χ. τις καιρικές συνθήκες που καθορίζουν σημαντικά τις συμμετοχές ή την διοργάνωση κάποιου άλλου αγώνα που γίνεται την ίδια ημέρα από άλλο διοργανωτή).

Τελικά στην πράξη, σε πολλές περιπτώσεις το ισοζύγιο είναι αρνητικό και μόνον μερικοί αγώνες με θετικό ισοζύγιο καλούνται να ισοσκελίσουν τα οικονομικά της Ένωσης.

Η ανάλυση όλων των παραπάνω, γίνεται λεπτομερώς κάθε χρόνο στη Γενική Συνέλευση του συλλόγου.

 

5.      Πώς διατίθενται οι συνδρομές των μελών μέσα στο χρόνο (αγωνιστική και φυσική χρονιά);

Οι συνδρομές των μελών λειτουργούν εξαρχής σαν ένα ¨μαξιλάρι ασφαλείας” για την έναρξη κάθε αγωνιστικής – και φυσικής – χρονιάς με την έννοια της εκπλήρωσης των παγίων υποχρεώσεων της Ένωσης και καλούνται να κλείσουν το κενό που δημιουργεί στην πορεία του χρόνου οποιοδήποτε αρνητικό ισοζύγιο αγώνα.

Τα χρήματα που τυχόν περισσεύουν από ετήσιες συνδρομές και αγώνες, διατίθενται κάθε χρόνο για ανανέωση και αγορά υλικών και τον εκσυγχρονισμό τους για την καλύτερη κάλυψη των αγώνων.

Έτσι λοιπόν, μέσα στα τελευταία χρόνια αγοράστηκαν υλικά τηλεπικοινωνίας, τέντες, γεννήτρια, I-pad (για χρήση photo finish), ντουντούκες, τραπέζια και καρέκλες για εξωτερική χρήση, διαφημιστικά banner και φτερά, βάθρα και pannel απονομών κ.λ.π....

Επίσης μέρος των οικονομικών αποθεμάτων καλύπτει ή συμπληρώνει τη δαπάνη για την ετήσια συγκέντρωση των μελών στην καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας.

 

6.      Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε συμμετέχοντες και συνοδούς μέσα σε έναν αγώνα (δικαιώματα και υποχρεώσεις); Τι εννοούμε όταν λέμε ότι ένας αγώνας γίνεται σύμφωνα με τους γενικούς κανονισμούς της ποδηλασίας δρόμου και τους ειδικούς κανονισμούς της Π.Ε.Π.Α.;

Σε κάθε αγώνα “ισχύουν οι κανονισμοί της ποδηλασίας δρόμου καθώς και οι ειδικοί κανονισμοί της Π.Ε.Π.Α.” όπως ακριβώς αναφέρεται σε κάθε προκήρυξη.

Έτσι λοιπόν απαγορεύεται για παράδειγμα η χρήση κινητών τηλεφώνων και καμερών, η χρήση προστατευτικών φτερών όταν δεν υπάρχει λόγος ενώ δεν απαγορεύεται η χρήση αγωνιστικών ποδηλάτων δρόμου με δισκόφρενα.

Οι απαγορεύσεις αυτές πιθανά να είναι υποκειμενικές ή να έχουν σα στόχο τους την καθυστέρηση της εφαρμογής νέων κανονισμών που βρίσκονται σε δοκιμαστικό στάδιο πριν καταλήξουν, όπως αυτός με τα δισκόφρενα που τελευταία πηγαινοέρχεται συχνότερα και από ...το μετρό. Ωστόσο αυτοί είναι οι κανόνες που έχει θέσει η Ένωση για τη διεξαγωγή των ποδηλατικών της εκδηλώσεων. Κάθε χρόνο ή μέσα στη διάρκειά του, υπάρχει η δυνατότητα αναπροσαρμογής, σύμφωνα με τις ανάγκες του αθλήματος.

Όσο αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συνοδών σε έναν αγώνα, εκτός από την αναφορά τους στους κανονισμούς, εμπίπτουν και σε κοινούς κανόνες δεοντολογίας και αθλητικού πνεύματος. Για παράδειγμα, ακόμη και αν ο συνοδός ακολουθεί τον αθλητή που συνοδεύει στη σωστή απόσταση, δεν είναι σωστό να κλείνει το δρόμο ή να “κερνά” με τα καυσαέρια του αυτοκινήτου του, τους επόμενους αθλητές. Σε ότι αφορά το φύλο, το χρώμα και το σωματότυπο του συνοδού δεν υπάρχουν περιορισμοί παρά μόνο αν ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει αποδεδειγμένα πέσει σε παράπτωμα για τη συγκεκριμένη θέση που υπηρετεί, δηλαδή αν στο παρελθόν έχει δείξει επικίνδυνη συμπεριφορά σαν συνοδός ή έχει τιμωρηθεί γι αυτό.

Άλλου είδους τιμωρία, (όπως π.χ. αγωνιστική) δεν ενδιαφέρει τη διοργάνωση, παρά μόνο αν εμπίπτει σε συγκεκριμένα άρθρα του ποινικού κώδικα, σχετικά με θέματα προσωπικής ασφάλειας.

 

 

7.      Τι είναι η προκήρυξη του αγώνα;

Η προκήρυξη είναι το “Ευαγγέλιο” και ο “Νόμος” του αγώνα.

Για το λόγο αυτό, ο κάθε συμμετέχοντας, οφείλει να τη διαβάζει και να τη γνωρίζει με κάθε  λεπτομέρεια. Δικαιολογίες του τύπου “δεν το  διάβασα” “δεν το πρόσεξα” ή ακόμη χειρότερα το συχνότατο φαινόμενο που εμφανίζεται, κατά το οποίο μας καλεί κάποιος στο τηλέφωνο για ..... να του διαβάσουμε την προκήρυξη “δεν υπάρχει”.

 

8.      Ποιά είναι τα κριτήρια για τους επίσημους (ή επίτιμους) προσκεκλημένους σε έναν αγώνα ή μια ποδηλατική εκδήλωση της Π.Ε.Π.Α. ;

Κάθε χρόνο σε κάποιους αγώνες της Π.Ε.Π.Α. γίνεται πρόσκληση σε ενεργούς και πρώην αθλητές της ποδηλασίας για τη συμμετοχή τους, είτε αυτή είναι δωρεάν είτε εμπίπτει στους οικονομικούς όρους της εκδήλωσης.

Η πρόσκληση αυτή γίνεται βάσει της προσφοράς τους στο άθλημα της ποδηλασίας, την προηγούμενη συνεργασία και προσφορά των ιδίων ή της ομάδας που ανήκουν στην Ένωση και πιθανά κάποιων άτυχων συγκυριών που δεν τους επέτρεψαν να πληρούν τους όρους συμμετοχής στη συγκεκριμένη εκδήλωση ή αγώνα.

Έτσι λοιπόν καλούμε διακεκριμένους ποδηλάτες, αθλητές, προπονητές ή απλά μέλη, που αποδεδειγμένα εμπιστευόμαστε την εμπειρία και την κρίση τους  για τη δυνατότητα της επιτυχούς  συμμετοχής – τερματισμού – τους, εκτός απροόπτου.

Ζωντανό παράδειγμα αποτελεί ο παλαίμαχος πολυπρωταθλητής Καννέλος Κανελλόπουλος, που μας τιμά όποτε το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις του με τη συμμετοχή του στη  Σπαρτακιάδα, όπως και η πρόσκληση σε παλαιά/ιδρυτικά μέλη ή πρώην μέλη του Δ.Σ. με αρκετές συμμετοχές σε αγώνες και Σπαρτακιάδες στο ενεργητικό τους, όπου συμμετείχαν στο παρελθόν σαν προσκεκλημένοι λόγω προηγούμενων τραυματισμών. Παράδειγμα σωστής κρίσης αποτελεί επίσης η άρνηση στην πρόσκλησή μας για συμμετοχή στην Ποδηλατική Σπαρτακιάδα πολύ γνωστού προπονητή ομάδας, λόγω έλλειψης προσωπικής προπόνησης, συνέπεια των υποχρεώσεων στην ομάδα του.

 

9.      Γιατί δεν απαντάμε σε ερωτήματα και απορίες που τίθενται σε προσωπικές σελίδες ή ομάδες τρίτων εκτός των μέσων επικοινωνίας της Ένωσης ;

Όπως τονίσαμε και στον πρόλογο, δεν είναι δυνατό να παρακολουθούμε και να αφουγκραζόμαστε άλλες σελίδες και ομάδες πέρα από αυτή της Π.Ε.Π.Α. για πρακτικούς λόγους, που έχουν να κάνουν με το πλήθος αυτών και το χρόνο που απαιτείται.

Επίσης θεωρούμε πολύ σημαντικό για την ενιαία, δίκαιη και σωστή εικόνα του συλλόγου να μην εμπλεκόμαστε σε προσωπικές και υποκειμενικές επιβραβεύσεις ή αντιπαραθέσεις απόψεων και ατόμων που  - δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα, δεν έχει σημασία - δεν έχουν ολοκληρωμένη εικόνα και γνώση των καταστάσεων που εμπλέκονται, ή εκφράζουν ιδανικές και ουτοπικές εικόνες βάσει των πραγματικών / σημερινών δεδομένων.

 

10.  Ποιά είναι τα δικαιώματά και ποιές οι υποχρεώσεις μας (σας) μέσα στα πλαίσια του συλλόγου ;

Όπως στα περισσότερα πράγματα στη ζωή, έτσι κι εδώ, δικαιώματα και υποχρεώσεις είναι στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους. Θα πρέπει λοιπόν να έχουμε στο μυαλό μας ότι μέσα από κάθε δικαίωμα πηγάζει μια υποχρέωση και το αντίθετο.

Δικαίωμά σας είναι η συμμετοχή στους αγώνες, υποχρέωσή σας να γίνεται σωστά και με τους ισχύοντες κανονισμούς,

Δικαίωμά σας είναι να γνωρίζετε τα “πώς” και τα “γιατί” συμβαίνουν πράγματα στο σύλλογό, υποχρέωσή σας να τα ζητάτε και να τα συζητάτε με το σωστό τρόπο.

Δικαίωμά σας είναι να γίνεστε ή όχι μέλη του, υποχρέωσή σας είναι να συμμετέχετε στα “κοινά” (γενική συνέλευση, αρχαιρεσίες, εθελοντισμός, κοινωνικές προσφορές κ.λ.π.) του συλλόγου ...

 

 

11.  Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της δομής του συλλόγου από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Ποιά η ιδιαιτερότητά του ;

Η Ποδηλατική Ένωση Παλαιμάχων Αθλητών, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα αποτελείται από μέλη διαφορετικών ομάδων, διαφορετικής νοοτροπίας, παιδείας, ηλικιακό μωσαϊκό ανθρώπων νέων μεσηλίκων και μεγαλύτερων ανθρώπων, μεγαλωμένων με διαφορετικές συνθήκες και συνήθειες. Είναι δηλαδή μια αποτύπωση σε μικρογραφία της σημερινής κοινωνίας όπου η πολυμορφία αυτή οδηγεί σε δημοκρατικές διαδικασίες ως προς τη διοίκηση, τη διαχείριση και τη πορεία του συλλόγου μέσα στο χρόνο, αλλά και συμπτώματα ωχαδερφισμού,  προσωπικών επιδιώξεων και αντιπαραθέσεων, και όποιο άλλο φαινόμενο καλό ή κακό παρουσιάζει η σημερινή κοινωνία.

Ευτυχώς τα καλά στοιχεία που υπάρχουν στον καθένα μέσα κυριαρχούν μέσα στο σύνολο των μελών που απο μόνο του σαν ώριμη κοινωνία εξισορροπεί όλες τις ιδιαιτερότητες, με σημαντικότερη μεταξύ των υπολοίπων ποδηλατικών κοινοτήτων και σωματείων ακριβώς αυτή που περιγράφεται παραπάνω, ότι δηλαδή παρ' όλη τη διαφορετικότητα των μελών της, η Π.Ε.Π.Α. καταφέρνει διαχρονικά και συνδέει τελικά τα μέλη της, με κοινό στόχο το ετήσιο κύπελλο αγώνων που διοργανώνει και σκοπό τη διάδοση  της αγωνιστικής – και όχι μόνο -  ποδηλασίας στη χώρα μας.

 

12.  Τι απαιτείται για τη μετάβαση ενός αγώνα ή μιας εκδήλωσης όπως η Ποδηλατική Σπαρτακιάδα από τη σημερινή της μορφή σε Gran Fondo ;

Οι τάσεις για τη δημιουργία ενός αγώνα τύπου Gran Fondo έχουν μεγαλώσει σήμερα και έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης, όσο ποτέ.

Λίγο η μόδα των καιρών, λίγο τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν αυτού του τύπου οι αγώνες τόσο από αγωνιστικής όσο και από κοινωνικής πλευράς στο άθλημα, έχουν κάνει όλους μας να σκεφτόμαστε τρόπους για τη διοργάνωση τους.

Τα προβλήματα που προκύπτουν έχουν να κάνουν κυρίως με τις ιδιαιτερότητες της διαδρομής του αγώνα και την αίγλη που θέλει να δώσει σε αυτόν, ο κάθε διοργανωτής.  Στο σημείο αυτό να διευκρινίσουμε ότι σε αγώνες τέτοιου τύπου δεν υπάρχει καθόλου ή είναι ελάχιστη η προεκκίνηση, πράγμα που σημαίνει ότι οι διαφορές δυναμικότητας μεταξύ των αθλητών γίνονται αισθητές από τα πρώτα μόλις χιλιόμετρα του αγώνα. Αυτό από μόνο του αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι το παράδειγμα που χρησιμοποιούμε για την Ποδηλατική Σπαρτακιάδα είναι απαγορευτικό, μια που όταν οι πρώτοι ποδηλάτες θα έφθαναν στην Κόρινθο, οι τελευταίοι θα ήσαν ακόμα στην Ελευσίνα και αντίστοιχα, όταν οι πρώτοι έφθαναν στις ανηφόρες του Αχλαδόκαμπου οι τελευταίοι δεν θα είχαν περάσει τον Ισθμό....

Και όλα αυτά, σε μια διοργάνωση που εμπλέκονται τουλάχιστον 7 διευθύνσεις Τροχαίας, υπηρεσίες Ολυμπίας οδού και Ε.Κ.Α.Β. ξεχωριστά για κάθε νομό που περνάμε, λεωφορεία ΚΤΕΛ κ.λ.π..... Εδώ αξίζει να τονίσουμε πως μέχρι σήμερα όλες οι άδειες από τις περισσότερες από  τις παραπάνω υπηρεσίες, δίνονται με όρο το πέρασμα των ποδηλατών να είναι σε ένα συγκροτημένο γκρουπ και μόνο.

Τα δε τηλέφωνα που δεχόμαστε (ο αλυτάρχης ή ο διευθυντής αγώνα) κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης από τους υπεύθυνους των παραπάνω υπηρεσιών, αν συμβεί το παραμικρό άνοιγμα ή άλλο ατόπημα, ίσως αξίζει μια φορά να τα καταμετρήσει και να τα καταγράψει κανείς ....

Σκεφτείτε επίσης για λίγο, πόσοι κριτές, αυτοκίνητα service, αυτοκίνητα “σκούπα”, γιατροί και ασθενοφόρα θα χρειαζόντουσαν για να καλύψουν ένα τόσο μεγάλο άνοιγμα των αθλητών.

Ωστόσο υπάρχουν κι άλλες διαδρομές κοντά και γύρω από άλλες πόλεις της επαρχίας που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τέτοιου είδους αγώνες, αποφεύγοντας την εμπλοκή πολλών και δυσκίνητων υπηρεσιών, αλλά η δημοτκότητα και αίγλη που θα αντανακλούσε η εκδήλωση μακρυά απο το κέντρο ρισκάρουν κατά πολύ – κατά τη γνώμη μας - την επιτυχία της.

 

13.  Ποιές διαδικασίες απαιτούνται για - μαζικές - διεθνείς συμμετοχές σε έναν αγώνα ;

Δύο λέξεις περικλείουν την ουσία αυτού του θέματος. Χρόνος και χρήμα.

Χρόνος για να βρεθεί η κατάλληλη από κάθε πλευρά (τεχνική, κοινωνική, πολιτιστική) διαδρομή να οριστούν και να ξεκαθαριστούν όλες οι πιθανές δυσκολίες και τα εμπόδια του αγώνα, να γίνουν  από νωρίς όλες οι κατάλληλες επικοινωνίες και προσκλήσεις σε εσωτερικό και εξωτερικό, και χρήματα για να διατεθούν, τόσο στους προσκεκλημένους όσο και σε πακέτα παροχών για όλους τους συμμετέχοντες.

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * *

Με τις παραπάνω ερωταπαντήσεις, ελπίζουμε να καλύψαμε αρκετές απορίες φίλων μελών και μή, της Π.Ε.Π.Α. και να κάναμε κατανοητό τον τρόπο και το σκεπτικό που ακολουθείται στις διοργανώσεις του συλλόγου.